Created jtemplate joomla templates

MATERIAŁY SZKOLENIOWE O ZAGROŻENIACH I WYMAGANIACH HIGIENICZNO-SANITARNYCH JAKIE NALEŻY SPEŁNIĆ PRZY PRODUKCJI PIERWOTNEJ . Opracowano na podstawie „ Strategii nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w obszarze owoców miękkich „ opracowanej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Żywność zarówno pochodzenia zwierzęcego jaki roślinnego może zostać zanieczyszczona przez kontakt: z osobami chorymi, ze skażoną wodą, glebą, ze skażonymi urządzeniami lub opakowaniami. Środki spożywcze najczęściej mogą być zanieczyszczone: norowirusami ( NoV) wirusem zapalenia wątroby typu A (HAV) innymi wirusami takimi jak: rotawirusy, wirus zapalenia wątroby typu E( HEV) wirus Aichi, astrowirusy, sapowirusy, enterowirusy,koronowirusy, parvowirusy oraz adenowirusy Wirusy te nie mogą namnażać się w środkach spożywczych, ale mogą przez długi czas pozostawać w środowisku i wywoływać zatrucia pokarmowe u ludzi. Najczęściej do zachorowań dochodzi po spożyciu żywności pochodzenia morskiego, takiej jak ostrygi, małże oraz świeże owoce jagodowe (truskawki, porzeczki, maliny) i warzywa. W większości krajów Unii Europejskiej stwierdzono w ostatnich latach wzrost…
   
Kliknij, aby odłuchać tekst

Pliki ciasteczek (ang. cookies) są niezbędne do tego, aby jak najlepiej wykorzystać zasoby strony internetowej na której się znajdujesz. Nie będą one służyć w żadnym wypadku do zidentyfikowania Ciebie. Więcej informacji można znależć w polityce plików ciasteczek.

  Akceptuje ciasteczka tej strony.